Депутатите почетоха с едноминутно мълчание загиналите военни пилоти

10:26, 13 юни 18 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С едноминутно мълчание в памет на загиналите военни пилоти започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Кап. Пламен Пантелеев и кап. Стоян Неделчев загинаха при инцидент с вертолет Ми-17 на 11 юни край авиобаза Крумово. 

До този момент като най-вероятна причина за падането на военния хеликоптер по време на тренировъчен полет се сочи техническа неизправност. Третият член на екипажа – Алексей Каменов, който е борден инженер, е приет с тежки наранявания във Военномедицинска академия, но към този момент състоянието му е стабилно.

На 11 юни хеликоптер Ми-17 падна близо до авиобаза Крумово, загинаха двама пилоти - кап. Пламен Пантелеев, 48-годишен, от Бяла, Русенско, и кап. Стоян Неделчев, 45-годишен от Елхово. Първият от тях е имал над 600, а вторият над 500 летални часа. Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 метра, а задачата е била спасяване. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата.

Родителите на загинали в мисии военнослужещи ще получават наследствена пенсия, решиха окончателно народните представители след като гласуваха промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба. Промяната в Осигурителния кодекс се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

"Държавата да демонстрира едно по-справедливо отношение към загубата на тези хора", подчерта Петър Витанов от БСП.

Наследствена пенсия за военна инвалидност ще имат право и родителите на курсантите и школниците от всички военни училища, които не са отслужили наборна военна служба и са починали по време или във връзка с обучението след навършване на пълнолетие.

С окончателните промени, приети единодушно, е предвидено още е по време на операция или мисия на военнослужещите да се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама