Картина на Тулуз-Лотрек за 300 000 евро показват в София

11:20, 13 юни 18 / Култура 25 945 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Картини за милиони са изложени в галерия музей „Класика“ на столичната улица „Юрий Венелин“ 32 до края на юни. Само шедьовърът на Анри дьо Тулуз-Лотрек „Жената котка“ е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов.

Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на постимпресиониста Лотрек (1864-1901) от частна колекция в Истанбул, съобщава неговият мецанат акад. Васил Гюзелев. „Жената котка“, създадена през 1895 г., някога е била притежание на българското царско семейство, но е продадена от наследниците на цар Борис ІІІ.

Над 130 новооткрити творби на стари майстори са изложени в галерията на д-р Генов, съобщават от ВИП Комюникейшън. В сбирката присъстват работи на почти всички български класици – Иван Табаков, Васил Стоилов, Никола Танев, Давид Перец и много други. Посетителите могат да видят лимитирана серия литографии на Пабло Пикасо, произведения на известния италиански художник Лео Мазинели (1902-1983) и т.н. Почти всички картини могат да намерят своите нови собственици в неделя, 17 юни, от 18 ч., когато в „Класика“ ще има търг. Само няколко най-ценни творби от музейния фонд на галерията няма да участват в наддаването, обясни управителят Виолета Панайотова. По време на събитието посетителите ще могат да научат и много любопитни неща за историята на показаните шедьоври.

Създател на галерия музей „Класика“, която вече 27 години е сред лидерите в културния живот на София, е историкът д-р Георги Генов. Той работи в секция „Македонски въпрос“ към БАН и освен галерията притежава и издателство, две книжарници (едната в Охрид), ателиета и др. 

По време на почивките си на Охридското езеро Георги Генов посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции дотам, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и, разбира се – в Париж. 

Член е на комитета „Юли Пинкас - Паскин“ и на едноименната фондация в България. Той и академик Гюзелев правят дарения на Софийската и Видинската община, където е роден художникът Жул Паскин, канят в България наши сънародници, които живеят и творят в чужбина, за да се изявяват на родна земя. 

На 20 юли в галерия „Класика“ ще бъде открита изложба на Еми Кулинска – Париж, и на проф. Георги Чапкънов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама