Ангелкова отчете спад от 5% на руските туристи за този сезон

12:05, 12 юни 18 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти при началото на туристически форум, че към момента има спад от 5% на руските записвания за почивка в България спрямо същия период на минала година. Това не е крайна цифра и мисля, че общо за целия сезон ще имаме спад не повече от 3-4%, максимум от 5 на сто, коментира тя.

Ангелкова допълни, че ситуацията е динамична и посочи, че има уверения от руска страна, че България продължава да е на едно първите пет места като предпочитана дестинация за руските туристи. Голямо влияние върху избора на страна за почивка за руските туристи оказва предлаганата цена и в това отношение Турция изключително много ни конкурира, отбеляза министърът.

Тя направи този коментар преди началото на петата годишна среща на Националния борд по туризъм. Министърът посочи, че и това лято ще има наети сезонни работници - основно от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко, каза министърът. Миналата година сезонните работници са били 3200, а тази година се очаква те да са между 5000 - 5400 души, допълни тя и уточни, че разчетите са на база на заявките на работодателите.

Прогнозите сочат, че общият ръст на чуждестранните туристи за 2018 г. да бъде между 5% и 7%, а около 44% от българите планират почивка през това лято. Министерството очаква около 1,6 млн. българи да посетят родното Черноморие през летния сезон и отчитат най-голямо търсене към хотелите с 4 и 5 звезди. 

Продължава обаче да стои проблема с недостига на квалифицирани кадри в сектора.

"И това лято със сигурност ще има наети сезонни работници. Те основно са от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко. Миналата година сезонните работници бяха около 3200, тази година очакваме да са около 5400", обясни Ангелкова. 

Относно регулацията на шума в курортите, Ангелкова заяви: "Във всеки един национален курорт, по преценка на кмета и общинските съветници, ведно с бранша, да определи дали даден курорт да бъде разделен на зона за забавление, зона за отдих и т. н., за да отговорим на нуждите на всички“. 
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама