Нова интернет платформа за търсене на дефицитни лекарства с първи сигнали

14:25, 11 юни 18 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите сигнали към новата интернет платформа за липсващи на нашия пазар лекарства са за препарати за диабет, хормонални и бъбречни нарушения и за мигрена, съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, за БНР. 

Платформата за търсене на липсващи лекарства е създадена от Асоциацията и от Фондацията "Българския пациентски форум" и работи 24 часа.

"Тя е изградена на нашата интернет страница и по всички изисквания на регламента за Защита на личните данни, получава сигнали, не ги съхранява на интернет страницата и веднага те биват обработвани, като ние сме поели ангажимент 24 часа в денонощието да дадем кратка и подробна яснота по отношение на причината за недостиг, а когато можем да помогнем за откриване на лекарството, то да стигне до пациента максимално бързо", съобщи Маринкова.

Асоциацията за развитие на паралелната търговия с медикаменти ще поддържа горещата линия за недостиг. Асоциацията е неправителствена организация, който обединява компаниите, чийто предмет на дейност са паралелен внос и износ на медикаменти.

В момента, в който сигналът бъде регистриран, от асоциацията ще започнат да търсят лекарството във фармацевтичните компании, търговците на едро и аптечната мрежа и ще се опитат да осигурят доставка възможно най-бързо. Платформата ще работи до момента, в който бъде готова електронната система за следене на пазара на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка година около 100 лекарства попадат в категорията дефицитни по различни причини. Едната от тях е, че производителите им престават да ги продават в България заради ниската цена и малкото търсене. Лекарства липсват и заради производствени и логистични проблеми.

Федерация "Български пациентски форум" и асоциацията подписаха договор да си сътрудничат, за да гарантират достъп на пациентите до терапия. Те ще работят бързо да се случи паралелен внос на липсващи медикаменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама