Дешифрираха геномите на над 3000 опасни бактерии

21:00, 06 юни 18 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени, търсещи нови средства за борба с устойчивите на медикаменти микроорганизми, са дешифрирали геномите на над 3000 опасни бактерии. Сред тях са щамове, изолирани от откривателя на пеницилина Александър Флеминг и от войник от Първата световна война, предаде БТА.

За целите си специалистите от британския институт "Сангър" са използвали Националната колекция от типови култури - една от най-големите по рода си в света, наброяваща над 5500 клинично значими бактерии.

Сред щамовете, чиято ДНК са декодирали учените, са на бактерия от вида Shigella flexneri, причиняваща дизентерия и изолирана през 1915 г. от войник от Първата световна война.

Специалистите са дешифрирали генома и на бактерия, изолирана от британския учен Александър Флеминг, който през 1928 г. открива първия антибиотик - пеницилина.

"Знаейки как са изглеждал бактериите преди и по време на въвеждането на антибиотици и ваксини и сравнявайки ги със сегашните щамове, можем да разберем как те са реагирали на приложените лечения. По-доброто разбиране на свой ред помага за разработването на нови антибиотици и ваксини", обяснява съавторът на изследването Джулиан Паркхил.

Учените отчитат, че около 70 процента от бактериите вече са резистентни на поне един антибиотик, който обикновено се прилага за лечението им. Т.нар. супербактерии, устойчиви на един или повече използвани срещу тях медикаменти, представляват една от най-сериозните заплахи пред съвременната медицина.

Генетичните карти на въпросните над 3000 бактерии ще бъдат публикувани на сайта на Национална колекция от типови култури. Свободен достъп до тях ще имат изследователи от цял свят, които могат да ги използват в разработването на нови диагностични тестове, ваксини или лечения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама