Шотландия иска да забрани плодовите сокове в училищата

10:30, 10 юни 18 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плодовите сокове и смутита с добавена захар или подсладители ще бъдат забранени в училищата в Шотландия. Това гласят новите предложения, обсъдени от експерти и шотландските власти. Целта на проекта е намаляването на консумираната захар от децата и замяната на вредни храни и напитки с плодове и зеленчуци, информира Агрозона.
Въпреки че в страната вече се прилагат стриктни правила за хранителното съдържание в закуските на учениците, експертите търсят още начини за намаляване на захарта. Шотландския министър Никола Стърджън заяви, че иска да намали детското затлъстяване наполовина до 2030 г. Почти 30% от децата в Шотландия са изложени на риск от наднормено тегло и 14% са изложени на риск от затлъстяване, според правителствени данни.


Последните предложения вече забраняват предлагането на плодови сокове и глазури в началните и средните училища. Препоръките също така изискват по-голям достъп до пресни плодове и зеленчуци, пише freshplaza. Две порции плодове и зеленчуци, най-малко  на ден трябва да се дават на учениците към закуската и обяда. Правителството също така иска да въведе лимити за захарта, която се съдържа в зърнените закуски и плодовото кисело мляко.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама