Истината за натуралните сокове в кутия

11:00, 09 юни 18 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето хора живеят с представата, че употребата на натурални сокове е част от здравословния начин на живот. Широко разпространено мнение е, че те могат да се консумират без ограничение и са част от всяка диета. Специалисти по хранене обаче разкриват, че сокът в кутия не е толкова полезен за здравето, нито богат на витамини и ценни вещества, пише Агрозона.

Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества. Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават.

Натуралният сок, който се продава в хипермаркетите, се отличава от нектара по съдържащите се в него натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържание е вода, захар и консерванти.

Ако човек яде плодове в естественият им вид, те се усвояват бавно заради наличието на фибри. Когато човек пие плодов сок, този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвта и започва да увеличава кръвната захар.

Въпреки тези аргументи, експертите са на мнение, че плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни и газирани напитки. Най-препоръчителният вариант обаче е да консумирате прясно изцедени фрешове или популярните в последно време смутита, съдържащи цялото съдържание на плодовете под формата на пюре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама