Омбудсманът започва кампания за отпадане на таксите в детските градини

13:00, 28 май 18 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кампания за отпадане на таксите в детските градини започва на 1 юни, Деня на детето. Зад инициативата стоят националният омбудсман Мая Манолова, родители и неправителствени организации. Това съобщи омбудсманът по време на полско-българската научна конференция „Права на детето в исторически и съвременен контекст“, която се състоя днес в Софийския университет. В научната конференция участие взе и омбудсманът по правата на детето в Полша Марек Михалак. 

На конференция в Софийския университет, посветена на правата на детето, Манолова посочи, че таксите са препятствие за включване в образователната система. "Смятам, че е несправедливо и незаконно да се плащат такси за посещение на детска забавачка. Общинските съвети, които определят подобни такси за родителите, са в противоречие със закона за предучилищното образование. Освен това, ако искаме всички деца да бъдат обхванати в училище, да не отпадат, най-сигурният начин е преди това да са посещавали предучилищни форми", смята Манолова.

Тя се позова на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

В рамките на дискусията Манолова изтъкна активностите на институцията в областта за защита на детските права и приоритетите й в тази сфера. „Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание“, посочи Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми. За пример тя даде Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет в София, което беше пред закриване, но след намесата на Манолова училището беше спасено.

Общественият защитник съобщи още, че започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама