Почина Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на Луната

14:40, 27 май 18 / Свят 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският астронавт Алън Бийн, четвъртият човек, стъпил на повърхността на Луната e починал на 86 -годишна възраст в болница, предадоха световните агенции.
Бийн се почувствал зле преди две седмици, когато бил в щата Индиана. Той бил настанен в болница в град Хюстън в щата Тексас и тук е починал в обкръжение на близките си.
 
Алън Бийн попада в отряда на астронавтите през 1963 година, като преди това е бил военен летец. На Луната той стъпва през месец ноември 1969 година като член на екипажа на мисията "Аполо-12". Той е участвал в събирането на образци от лунната повърхност и за отправянето й на Земята. Астронавтът установява на Луната първия генератор с ядрено гориво.

Снимка: Twitter/NASA

 През 1973 година Бийн осъществява космически полет в рамките на програмата "Скайлаб". Той е бил командир на екипажа на една от експедициите на орбиталната станция. Общо той е изкарал в космоса 69 денонощия, 15 часа и 45 минути. В тях са включени и неговите 31 часа и 31 минути, през които е пребивавал на лунната повърхност.
 
Бийн напуска НАСА през 1981 година и се отдава на живописта. Много от картините, нарисувани от астронавта, са на космическа тематика, съобщава БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама