Цветанов се срещна с балкански лидери на молитвена закуска в Тирана (СНИМКИ)

10:24, 26 май 18 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на албанския парламент Грамоз Ручи. Двамата разговаряха в рамките на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана. 

Грамоз Ручи изтъкна благодарността на Албания за безспорния успех на Българското председателство на Съвета на ЕС да очертае ясна европейска перспектива за страните от Западните Балкани. Според Ручи европейската и евроатлантическата линия на развитие на страните от региона са ключови за сигурността и стабилността, а добрите отношения между премиерите Бойко Борисов и Еди Рама допринасят и за силната връзка между двете държави. Цветан Цветанов благодари за признаването на българското малцинство в Албания, като обърна внимание, че това е още един знак за топлите отношения и взаимното уважение между България и Албания.

Цветанов разговаря и с председателя на македонския парламент Талат Джафери. 

Джафери даде висока оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, който по думите му е отворил вратата за очертаването на трайна и устойчива европейска перспектива за Македония. Цветан Цветанов допълни, че договорът е не само знак за силните политически връзки между двете страни, но е и гарант за сигурността в региона. Председателят на македонския парламент на свой ред отбеляза, че в региона не можем да забравим историята, но не трябва винаги да се връщаме към нея. „Това няма да ни позволи да изградим бъдеще на стабилност и просперитет за гражданите на страните от Западните Балкани“, категоричен бе Джафери.

Цветан Цветанов проведе работна среща със заместник-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович. 

Маринкович благодари на Цветан Цветанов, че 15 години по-късно Българското председателство на Съвета на ЕС е успяло да върне Западните Балкани във фокуса на европейския дневен ред. 

Той подчерта ключовото значение на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която е позволила страните от региона да получат по-ясна европейска перспектива. 

Заместник-председателят на сръбския парламент благодари на Цветанов и за акцента върху Западните Балкани по време на Парламентарното измерение на председателството. „Надявам се процесът на европейска интеграция за страните от региона вече да е придобил необратим характер“, сподели Владимир Маринкович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама