Министър Петков утвърди 28 регионални програми за заетост през тази година

08:30, 26 май 18 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди  28 регионални програми за заетост през 2018 година. Изпълнението им започва в началото на следващия месец.

След промените в Закона за насърчаване на заетостта, от 2016 г. успешно се прилага нов подход за разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост, при който местните власти имат ключова роля. Разпределението на финансовите средства се извършва по области на база на критериите средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни лица през предходната година в съответната област и се включват в Националния план за действие по заетостта.

В зависимост от своите потребности, всяка община  решава какви дейности да се изпълняват, определя броя на наетите лица, организацията на работата - на пълен работен ден или почасова заетост, през кои месеци от годината да се работи и т.н. Програмите са съобразени с регионалните приоритети в областната стратегия за развитие се утвърдиха като ефективен инструмент на политиката по заетостта, с който от една страна се подкрепя икономиката на местно ниво, а от друга се осигурява заетост на безработни лица от уязвимите групи, които са изправени пред риск от бедност и социално изключване.

През 2018 г. със средства от държавния бюджет в размер на 7.9 млн. лева ще се финансира заетостта, за срок не по-малък от 6 месеца, на 2 218 безработни лица, изпитващи най-големи трудности при реализацията си на пазара на труда. От тях 1 753 (79 %) ще започнат работа на пълен работен ден, а 465 (21 %) ще се включат в почасова заетост. По програмите ще се наемат приоритетно лица от уязвими групи на пазара на труда, сред които младежи до 29 години, с подгрупа до 25-годишни младежи, които нито се обучават, нито са заети, както и лица над 50-годишна възраст и продължително безработни лица. Трудовото възнаграждение (в размер на 510 лева при заетост на пълен работен ден и 3.07 лева на час при почасова заетост) и осигуровките на наетите лица ще се финансират със средства от бюджета на МТСП за активна политика на пазара на труда през 2018 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама