Учени проверяват кой живее в езерото Лох Нес

17:30, 26 май 18 / Любопитно 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


През далечната 565 година се появява първото твърдение, че в шотландското ледниково езеро Лох Нес живее мистериозно чудовище - Неси. Твърдението идва от монах, който твърди, че е бил нападнат от съществото.

През 1933 г. сянката на Неси се завръща - различни хора свидетелстват, че са виждали Неси във водите на езерото, а година по-късно в Дейли Мейл се появява и снимка, направена от Робърт Кенет Уилсън и за която той твърди, че е уловила образа на животното.

Съществуването на Неси така и не е доказано, но се измислят всевъзможни хипотези за това какво може да бъде то: воден динозавър, запазил се някак си до днес, гигантски тюлен, змиорка или някаква риба или цял пасаж с необичайно поведение.
Сега, международен екип от учени възнамерява да използва съвременните технологии в молекулярната биология, за да създаде каталог на биологичното разнообразие в езерото веднъж завинаги.

Живите същества оставят след себе си части от своята ДНК чрез останали след тях частици кожа, люспи, козина, пера и друг биологичен материал, а учените могат да открият тази ДНК в проба от водата. След това те установяват каква е нейната последователност чрез метода секвениране и я сравняват с огромна база данни на стотици хиляди вече известни биологични видове.

Ако се натъкнат на неизвестна ДНК, учените могат да разберат до кой известен вид се доближава най-много и дали в езерото има следи от животно, близко до големите водни влечуги или не.

Проучването цели да разбере повече за цялостната екосистема на езерото, а търсенето на Неси е по-скоро за забавление на публиката. Главният автор на проучването Нийл Гемъл казва, че е възможно Неси да е есетра или голям сом, но това предстои да бъде установено, пише lifestyle.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама