Арестуваха турски рапър, подстрекавал към употреба на наркотици

19:40, 25 май 18 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турски рапър, известен под името Езхел, е бил изпратен в затвора по обвинение в подстрекаване към употреба на наркотици в някои от песните си, съобщава АФП, като се позовава на информация във вестник "Хюриет".

28-годишният изпълнител на име Серджан Ипекчиоглу е бил задържан в сряда в Истанбул и поставен под арест в четвъртък по обвинение в "подстрекаване към употреба на наркотици".

Снощи хаштагът #FreeEzhel /освободете Езхел/ беше един от най-споделяните в Twitter в Турция.

Противниците на управляващата Партия на справедливостта и развитието редовно изразяват опасение, че страната може да направи завой към консервативна ислямска система.

Опозицията редовно обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган в авторитарен уклон и че поставя под натиск света на изкуството по-специално чрез разрастването на чистките, предприети след опита за преврат от юли 2016 г. Над 140 000 души бяха уволнени или временно отстранени от работа, а над 50 000 бяха изпратени в затвора, а много медии бяха закрити в рамките на мащабните чистки.

В началото на годината в Турция избухна полемика след публикуването на списък с 208 песни, забранени за разпространение през 2016 г. от държавната компания за радио и телевизия ТРТ.

Компанията се защити, като заяви, че не става дума "да се отстраняват творци", а само да се спазва законът, който забранява съдържание, насърчаващо да се пуши, пие алкохол или разпространяващо "терористична пропаганда".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама