Правят възстановка на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг

12:30, 26 май 18 / Любопитно 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

27-ми май е Ден, посветен на годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Ден, който всички жители очакват с нетърпение и вълнение, посочват от пресслужбата на Община Козлодуй.

В Ботев парк от обяд ще се събират от цялата страна участниците в 72-рия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Тази година броят на ботевите поклонници е 1 300.

От 14:00, 15:30 и от 17:00 часа граждани и гости на община Козлодуй ще имат възможност да плават по река Дунав с параход „Радецки”. За целта има автобуси, които гражданите могат да ползват безплатно. Желаещите да направят круиз с параход "Радецки" трябва да бъдат на пристана 30 минути по-рано от обявения час за тръгване, уточняват от Общината.

Oт 15:00 до 17:00 часа ще се проведе "Училище по родолюбие". Инициативата на Община Козлодуй се осъществява за втора поредна година. В ролята на Христо Ботев ще влезе актьор, от него децата ще могат да се запознаят с факти за революционера.

72-рия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" ще бъде открит в 18:30 часа от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и областния управител на Враца Малина Николова.  

В 19:00 часа вечерната програма стартира с концерт на Симфониета “Видин”. Музикантите ще изпълнят българска фолклорна музика в съвременен аранжимент.

В 19:50 часа от палубата на параход „Радецки” започва възстановката на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В изявата ще вземат участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от патриотични организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават възстановката на специално инсталирана за празника LED стена.

В 20:15 часа Ансамбъл „Чинари” ще представи музикално-танцов спектакъл, създаден по стихове на Христо Ботев. Хореографията пресъздава борбения дух на българите от всички етнографски области. Богата палитра от национални носии и възрожденски костюми допълнително ще обогатява спектакъла. Участие в танцовата постановка ще вземат и танцьори от Националното училище по танцово изкуство, вокалните формации – Трио „Булгарина” и Квартет „Българи”.

В 21:40 часа е началото на тържествената заря-проверка по случай 142 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг. Специален гост на община Козлодуй ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тържествената проверка ще бъде проведена от военно формирование от град Враца.

Всички събития в Ботев парк ще се излъчват на LED стената в центъра на Козлодуй и във Фейсбук страницата на Общината. 

За удобството на жителите и гостите на общината е организиран безплатен градски транспорт. Първият автобус ще тръгне в 13:00 часа от бензиностанция „Лукойл”. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта през целия ден, което ще бъде публикувано и в сайта на Общината. Вечерта, след приключването на зарята, пред входа на Ботев парк, на спирка „Обръщалото”, ще има допълнителни 5 (пет) автобуса, които ще извозват гражданите към града до полунощ.

"Нека всички жители и гости на община Козлодуй се насладят на прекрасни мигове на историческата дата"- пожелават от общинската пресслужба и уточняват, че служители на администрацията ще бъдат с баджове и ще съдействат на гражданите по въпроси, възникнали по време на празника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама