Тръмп помилва посмъртно шампион по бокс

14:30, 25 май 18 / Свят 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански шампион по бокс в тежка категория Джак Джонсън, чиято присъда, произнесена преди над 100 години, според мнозина е била мотивирана от расистки подбуди, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

По време на церемонията в Овалния кабинет Тръмп заяви, че сега се премахва една историческа несправедливост и се отдава почит на легендарния боксьор.

Сред присъстващите беше и
актьорът Силвестър Сталоун, известен с ролята си на боксьор във филма "Роки". Преди време именно Сталоун обърнал на Тръмп внимание върху съдбата на Джонсън.

Джонсън става шампион по бокс в тежка категория през 1908 г., а през 1913 г. е осъден, защото пътувал с бялата си приятелка. Той бил подведен под отговорност по силата на закона Ман, забраняващ превозване на жени от един щат в друг с "неморална" цел. Всички съдебни заседатели по делото са били бели.

Тръмп подчерта, че Джонсън е лежал 10 месеца в затвора "за нещо, което мнозина смятат за несправедливост по расистки подбуди". С президентското помилване тази присъда се заличава посмъртно, изчиствайки името на боксьора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама