342 млн. лв. са необслужените бързи кредити само за първото тримесечие на 2018

12:30, 25 май 18 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По официални данни на БНБ размерът на необслужваните бързи кредити вече достига 342,8 млн. лева към края на първото тримесечие на годината. За една година лошите заеми намаляват с 11,8% (45,8 млн. лева). В сравнение с края на декември 2017 година обаче те се увеличават с 0,1% (0,4 млн. лева) и прекъсват тренда на намаление, който имаха 13 тримесечия – от края на юни 2015 г.

Все повече стават нефинансовите институции отпускащи кредити с лихви надхвърлящи понякога 40%, като схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин, коментират от КЗП. Също така потребителите са обект на агресивна реклама за бързи кредити, в която се отбелязва, че средствата се отпускат дори при лоша кредитна история. Това е поредният капан за граждани с ниски доходи и слаба финансова култура. Затова призоваваме хората да внимават какви бързи кредити взимат и при какви условия. Като Инициативен комитет за защита на потребителите сме силно обезпокоени от огромната сума на необслужваните кредити, повечето от които вече са в ръцете на колекторските фирми, които тормозят гражданите, допълват от Комитета за защита на потребителите.

Апелираме гражданите да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми" са събрани вече над 150 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити, категорични са от КЗП.

Всеки гражданин може да се обърне към Комитета за защита на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Фейсбук страницата на Комитета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама