Брюксел предвижда шест пъти по-висок данък за дизелите

12:00, 25 май 18 / Свят 25 859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Градските власти в Брюксел са подготвили наредба, според която дизеловите автомобили ще бъдат облагани с шест пъти по-висок данък от бензиновите, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Новите правила ще важат дори за най-съвременните дизелови автомобили. Занапред размерът на данъка няма да се определя само от мощността на двигателя, а и според използваното гориво и количеството отделян въглероден двуокис.

Дизеловите автомобили в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и доскоро купуването и употребата им бяха непряко подпомагани от властите. Сега специалисти дадоха съвети в медиите тези автомобили бързо да бъдат продадени в Източна Европа и отбелязаха, че белгийските автомобили са сред най-стойностните заради защитата срещу подправяне на пробега и високите изисквания за техническа годност, прилагани безкомпромисно.

Наскоро властите в Брюксел съобщиха, че от догодина забраняват регистрацията на стари дизелови автомобили. Мярката ще обхване превозните средства по стандарта "Евро-1", произведени преди 1997 г., които съставляват около 11 на сто от автомобилния парк в града. Забраната няма да засяга т. нар. класически колекционерски автомобили, произведени преди повече от 20 години и поддържани безупречно.

От догодина в столицата няма да може да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година.

Миналата година във втория по големина белгийски град Антверпен бе забранено движението в центъра на дизелови автомобили до стандарта "Евро-3". На нарушителите на забраната се налага глоба от 125 евро при първо провинение и 350 евро при следващо в рамките на календарната година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама