Apple спечели дело за 538 млн. долара срещу Samsung

17:40, 25 май 18 / Свят 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Apple спечели и преразглеждането на делото си срещу Samsung, в което обвинява корейската компания в нарушени пантенти на iPhone. Съдебно жури отново е определило искането на Apple като основателно и осъжда Samsung да плати 538,6 млн. долара, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Делото между двете компании започна през април 2011 г. Apple обвини Samsung, че е копирала и нарушила патенти в дизайна на iPhone за своите мобилни телефони. През август 2012 г. Apple спечели делото и Samsung трябваше да плати 1 млрд. долара компенсация.

Разбира се, корейската компания обжалва. През това време тя плати 548 млн. долара на Apple, но оспорваше останалата част от сумата. Делото достигна дори до най-висшия съд на САЩ, който го върна за ново преразглеждане на обезщетението.

То започна този месец, като приключи доста бързо. Samsung се аргументираше, че Apple не трябва да получава толкова голяма компенсация, защото патентите са нарушени само в някои компоненти на устройството, а не в цялото устройство. Според Samsung не е справедливо Apple да получава компенсация за стойността на цялото устройство, а само за стойността на компонентите-нарушители. Ако беше убедила съда в това твърдение, Samsung щеше да плати значително по-малка сума и предлагаше тя да е не повече от 28 млн. долара. Съдът обаче смята, че компенсацията трябва да е по-голяма.

Очаквано Apple е доволна от решението. Компанията казва в официално изявление, че "е факт, че Samsung директно копира нашия дизайн и благодарим на журито за тяхната работа и сме доволни, че е съгласно, че Samsung трябва да плати за копирането на нашите продукти".

Samsung има по-различна позиция и за сега не се отказва изцяло от борбата. "Решението е в противоречие с единодушното решение на Висшия съд в полза на Samsung По отношение на мащаба на компенсацията. Ще разгледаме всички варианти, за да получим резултат, който да не пречи на креативността", казва компанията в свое изявление.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама