Македония няма намерение да се откаже от предложението за име „Република Илинденска Македония“

14:47, 24 май 18 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция и Македония работят осърдно вече месеци за сближаване и прекратяване на спора за името, който съществува от 1991-а година насам. "Република Илинденска Македония" е новото предложение, което бе отхвърлено, но нито една страна не беше доволна от алтернативите като "Северна Македония" или "Нова Македония".

 Правителството на Македония няма намерение да се откаже от предложението за име „Република Илинденска Македония“ в навечерието на поредния кръг разговори по темата в Ню Йорк с посредничеството на медиатора Матю Нимиц. Това заяви говорител на Владата, цитиран от македонски медии.

Предложението на премиера Зоран Заев бе категорично отхвърлено от гръцката страна, която заяви, че е добре най-накрая Скопие да се съгласи на име за всеобща употреба и на промени в конституцията си.

Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас заяви, че решение за името трябва да бъде търсено между предложенията на Матю Нимиц, без да се вземе предвид последното предложение на правителството в Скопие. Кодзиас от няколко дни е на посещение в Съединените щати, където информира за напредъка в преговорите държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън. Гръцкият външен министър допълни, че Вашингтон се интересува много от намирането на решение на спора, но не оказва натиск върху нито една от страните. Кодзиас и македонският му колега Никола Димитров сядат днес на една маса с Нимиц за пръв път, след като Заев предложи варианта за име „Република Илинденска Македония“. Той получи подкрепата само на партиите от управляващата коалиция в Македония, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ го отхвърли. Опозиционната албанска партия Алианс на Зиядин Села твърди, че това име е удар върху светския характер на държавата. ВМРО-ДПМНЕ е категорично против всяка промяна в конституцията, чрез която да се смени конституционното име на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама