Владимир Левчев: Кирилицата е най-големият ни принос към света

14:01, 24 май 18 / Култура 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„24 май е най-светлият български празник. Днешният празник е празник на духа. За разлика от повечето празници за трагическа смърт, това е празник на рождеството на българската азбука“, посочи писателят и журналист Владимир Левчев в интервю за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че кирилицата е създадена в България и това е нашият най-голям принос към света. Левчев, който преди 10 години се върна в България, за да просвещата отново, припомни, че папа Йоан Павел обяви Кирил и Методий за светци на Европа.

По думите му кирилицата ни носи ползи, но въпросът е дали ги оползотворяваме. Това са духовни ползи, но могат да доведат и други. Това е визитната картичка на България, смята Левчев.

"Имаше един период, в който в интернет се ползваше маймуница, но той отмина. Аз не знам китайците или евреите да искат да се откажат от своята писменост", отбеляза писателят.

"В България непрекъснато рушим стари паметници и издигаме нови на тяхно място в опит да се заличи историята", констатира писателят и журналист. По негово мнение младите хора не знаят достатъчно за периода на комунистическия режим.

"Свободата не е нещо, което може да хрумне на човек. Тя е нещо духовно. Човек може да бъде свободен и в затвора. В нашия вътрешен свят ние сме независими", каза още Владимир Левчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама