Фотомонтаж от Йерусалим постави в неловко положение посланика на САЩ в Израел

16:15, 23 май 18 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посолството на САЩ в Израел се разграничи днес от фотомонтаж, подарен вчера на посланик Дейвид Фридман, от който са премахнати мюсюлманските светини на Храмовия хълм (наричан от арабите Площада на джамиите), а вместо тях е добавен юдейски храм, съобщи  Франс прес, цитирана от БТА.

Фридман е бил фотографиран във вторник, широко усмихнат. Снимката, на която се вижда и Ерусалим от птичи поглед, обаче е ретуширана.

На фотографията не са показани Куполът на скалата и джамията Ал Акса, издигнати на твърде деликатно място, Площада на джамиите, като вместо тях е изобразена възстановка на юдейски храм.

Още в началото на разгорялата се полемика американското дипломатическо представителство осъди случая и посочи, че дипломатът не е бил в течение на манипулацията.

Монтажът засяга извънредно чувствителни проблеми. Площадът на джамиите е третата по значение светиня в исляма, но е тачен и от евреите под името Храмов хълм, тъй като на мястото се е намирал Ерусалимският храм, разрушен от римляните през 70 г., отбелязва Франс прес.

Темата е парлива и защото обектът е разположен в Източен Ерусалим, в палестинската част от града, анексирана от Израел, и заема важно място в израелско-палестинския конфликт. По исторически причини пазителка на мястото е Йордания, но всички подстъпи се контролират от израелските сили.

Мюсюлманите смятат Площада на джамиите за светилище и всяка седмица прииждат там, за да се помолят, хиляди изповядващи исляма. Евреите имат право само да посещават мястото в определени часове, но не и да се молят там.

Всеки опит за преразглеждане на това статукво може да нажежи страстите сред мюсюлманското население. Незначителен брой евреи настояват да получат изключителни права върху обекта и активно призовават за възстановяване на древния храм. Евентуална подкрепа от САЩ би могла да стане искра, от която да се разгори пожар.

Посолството на САЩ увери, че тези съмнения са безпочвени.

"Посланик Фридман не е знаел какво представлява показаното му изображение, когато е била направена снимката", писа в Туитър мисията, според която дипломатът е "дълбоко разочарован". "Американската политика е абсолютно ясна: ние подкрепяме статуквото", изтъкна посолството.

Снимката е била направена при пътуване на Фридман до град Бней Брак; сдружението "Ахия" подпомага там деца със специални образователни потребности. "Ахия" поднесе в комюнике извинения към посланика на САЩ и посолството.

"Служител от персонала на организацията поднесе снимката на посланика без знанието на организацията, на посолството и на посланика. Съжаляваме, че долен политически жест е помрачил това събитие", се казва в съобщението.

Инцидентът стана по-малко от десет дни след като посолството на САЩ в Израел бе преместено от Тел Авив в Ерусалим. Прехвърлянето разгневи палестинците, които го тълкуват като отхвърляне на претенциите им за Източен Ерусалим. Те критикуват и лично посланик Фридман, изповядващ юдейската вяра, като защитник на заселването на евреи в окупираните палестински територии и пламенен бранител на израелските интереси, отбелязва Франс прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама