И Европейската комисия заяви, че България не е готова за еврозоната

15:36, 23 май 18 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В документа се посочва, че страната ни, както и останалите шест държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото, съобщиха от Брюксел. 

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия - за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

Най-лошо се представя Румъния, която е покрила само един от четирите икономически критерия. Сред останалите Чехия е изпълнила 2 от 4 критерия, Хърватия - с 3 от 4 критерия, Унгария с 2 от 4, Полша - 2 от 4, а Швеция - 3 от 4.

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис уточни: "Три от тези страни - България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този контекст ние приветстваме усилията на българските власти да се присъединят към механизма ЕRМ 2, за да отговорят на тези критерии", предаде БНР.

За да бъде приета една страна в еврозоната, тя трябва да е била в т.н. нейна чакалня ЕRМ 2 поне 2 години. Механизмът ЕRМ е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама