Всички парламентарни групи отправиха поздравления за утрешния празник

15:15, 23 май 18 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С декларации за 24 май, поздравления и благодарности депутатите отбелязаха деня на българската просвета и славянската писменост. От трибуната на Народното събрание всички парламентарни групи говориха за образование и наука и припомниха историята на създаването на българската писменост.

От ГЕРБ напомниха, че 24 май е денят, в който благодарим и се покланяме пред делото на учителите ни, на многобройните просветители и културни деятели.

"Защото знаем, че само хора с духовна сила могат да разпространяват знанието, което "възкресява народния гений", каза Милена Дамянова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ. Тя напомни и че образованието е основен приоритет в програмата на правителството.

"Наша първостепенна грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява. Чухме родителите, учениците, учените, бизнеса, работодателите, синдикатите какви трябва да са децата на нашето бъдеще и започна промяната на модели и методи на преподаване и обучение за поколенията, които са твърде различни", продължи Дамянова.

Тя настоя обаче, че ГЕРБ не приема партийните заигравки на тема образование и обвини опозицията в популистки атаки, които само всяват смут и хаос.

Тома Томов в декларация от името на БСП припомни историята на създаването на българската писменост и книжовност. "Нашите светци и покровители са от първите, тяхното слово е нашето начало. Заради тях сме още тук и ще бъдем. Утре ще е най-хубавият ден на годината!", каза той.

"Това е ден, в който истински се гордеем, защото сме дали нещо на света. Имаме си своя азбука и сме писмен народ. Това е светъл ден, който има невероятната естествена сила да обединява всичките ни, затова е безценен", каза в декларация от името на парламентарната група и Ерол Мехмед.

"От ДПС пожелаваме на 24 май съзнанието ви да е в уютна удовлетвореност, защото празникът е истниски, радостта е истинска и не избледнява. В такива дни животът не е война за власт, а знание, етика и смисъл", заключи той.

Проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" пък припомни заслугите на държавниците ни от Първото и Второто българско царство, които са защитавали българската писменост и книжовност.

"Нашата книжовност, нашият книжовен език е проникнал в Русия, Румъния, Сърбия. Цялата тази книжовност, наричана дълго църковнославянски език, това е старобългарският език. Украинският и руският език са преки наследници на старобългарския книжовен език", коментира Станилов.

От "Воля" пък заявиха, че утрешният ден е празник и на европейските ценности и общото европейско бъдеще. "За да бъде държавата успешна, трябва науката, образованието и културата да бъдат основен приоритет. Трябва да се обединим около опазването на духовното и културното богатство и израстването на нашата родина," заключи Елена Аксиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама