Любопитната история на Статуята на свободата

10:00, 27 май 18 / Любопитно 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Статуята на свободата е безспорният символ на Ню Йорк. Тя се издига в пристанището на Ню Йорк, на остров Либерти и е подарък от Франция в знак на приятелството между двете нации.

Снимка: Pixabay

Статуята представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. Под краката й са счупените вериги на робството. Короната на главата й има седем лъча, символизиращи седемте морета и континенти. 25-те прозорчета в нея напомнят за съкровищата на света.

Снимка: Pixabay

През 1865 година, френският юрист и политик Едуар Рьоне дьо Лабуле предлага Франция да изработи монумент за Америка в знак на приятелството между двете нации.

Тази идея вдъхновява един млад скулптор - Фредерик Огюст Бартолди, който проектира Статуята. Густав Айфел проектира вътрешната носеща конструкция.

350 отделни части на огромната скулптура са натоварени в 214 сандъка, които при много лошо време успяват да преплуват Атлантическия океан - на борда на товарния кораб "Isere". Първоначално нюйоркчани нямали никаква представа какво да правят с този подарък.

Повече от година сандъците с отделните части на статуята лежали в нюйоркското пристанище, защото статуята, подарък от Франция по случай 100-годишнината от американската независимост, се нуждаела от фундамент. А за издигането му били необходими пари.

През 1878 година в Париж се провежда световно изложение. Там е показана и главата на статуята с цел събиране на средства.  Известният унгарски емигрант и издател Йосиф Пулицър превръща своя вестник в силно средство за събиране на пари за построяване на статуята. Като приканва нюйоркчани да се включат, той използва блестящата фраза: "Нека не чакаме милионерите!" Името на всеки дарител той публикува във вестника.

Призивът на издателя Джоузеф Пулицър е последван от милиони американци. Те събират общо 102 хиляди долара.

За сглобяването и били необходими цели четири месеца.Статуята е официално открита на 28 октомври 1886 година от тогавашния американски президент Гроувър Кливланд, пише Дарик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама