Натовариха Ангелкова да провери всички плажове по Черноморието

15:50, 23 май 18 25 739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова да извърши проверка за това дали по Черноморското крайбрежие се спазва Законът за устройството. Целта на проверката е да се гарантира спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон.

При осъществяването на проверката Ангелкова трябва да инспектира изпълнението на специални законови изисквания като обезпечаването на свободния достъп до морските плажове, без определянето на такси за това.

Ангелкова трябва да провери и дали за свободното разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите е осигурена не по-малко от 50% от активната плажна площ. 

От ВАП обясняват, че по силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните, на които концесионерът е разположил платените плажни принадлежности. Свободната за туристи площ трябва и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели.

В хода на инспекцията министърът на туризма следва да провери и законосъобразността на поставените преместваеми обекти, съоръженията за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведенията за бързо обслужване и други.

Според закона са задължителни дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2% от площта на морския плаж.

Ангелкова трябва да се отчете пред ВАП във двумесечен срок.

След това прокуратурата ще представи обобщена информация за констатираните нарушения, както и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването на разкритите случаи на неспазване на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама