Съветът на ЕС прие нови правила за биоземеделието

09:00, 27 май 18 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови правила за биологично земеделие бяха приети след заседание на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Регламентът влиза в сила на 1 януари 2021 година, а въвеждането му ще премахне съществуващите пречки в законодателството, ще модернизира сектора и ще синхронизира правилата за биологично производство както в рамките на Европейския съюз, така и в страните, които не са членки на Общността.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган излезе с изявление по темата, след като Съветът одобри текстовете на регламента.

„Днес е ден, за който много хора работиха усилено и показаха огромно търпение. Одобряването от Съвета на текста на регламента позволява на съществуващите и потенциалните биологични производители да направят плановете си с увереност и сигурност въз основа на новите правила“, заяви комисар Хоган.

Само за последните 10 години секторът на биологичното производство е нараснал по важност със 125% . Браншът обаче срещаше трудности за реализация именно заради компроментирани текстове в законовата рамка. Очакванията сега са новият регламент да подкрепи растежа на сектора, като предостави подходящите условия и правила за производителите.

Новата рамка се основава на принципа на равнопоставеност, а производителите, операторите и търговските партньори имат 2,5 години, за да се приспособят към правилата й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама