България и Франция засилват сътрудничеството за маслено-етерични култури

11:30, 26 май 18 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Франция ще засилят сътрудничеството си в областта на маслено-етеричните култури. Това стана ясно след среща през седмицата между министъра на земеделието Румен Порожанов и френския посланик Ерик Льобедел, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„Опитът, който можем да придобием от най-голямата земеделска страна в ЕС е изключително ценен. В момента в България има свръхпроизводство на рози, което причини и дисбаланс във веригата. Браншът се нуждае от структурирана регулация“, категоричен е министър Порожанов.

Посланик Ерик Льобедел подчерта, че трябва да се задълбочи сътрудничеството в професионален и най-вече в технологичен и научен план. Той допълни, че това може да се осъществи чрез създаване на междупрофесионални организации, които да обхващат цялата верига от производство до дистрибуция.

По време на срещата дипломатът представи позицията на Франция относно предложението на Европейската комисия за следващата Многогодишна финансова рамка. По думите му, финансирането на ОСП трябва да бъде адекватно на целите й.

„Много е важно да проведем конструктивен дебат, който да завърши с настоящия мандат на Европейския парламент. Всяко предложение за бюджета на ОСП трябва да върви и с финансова обосновка“, подчерта от своя страна Порожанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама