ЕС ще стартира пилотни проекти за европейски университети

08:00, 26 май 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейския съюз ще стартира от догодина пилотни проекти за Европейски университети - мрежи от учебни заведения, в които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС, обявиха българското председателство на ЕС и Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Европейската комисия иска да лансира пилотни проекти през 2019 и 2020 година в рамките на програмата "Еразъм", обявиха те след заседание на 28-те министри на образованието от ЕС в Брюксел.

Пълното разгръщане на инициативата ще е през 2021 година след анализ на пилотните проекти и при следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС, съобщи БНР.

Европейските университети ще са групирания на съществуващи висши учебни заведения. Те ще позволят укрепване на трансграничното сътрудничество благодарение на дългосрочни институционни стратегии, заяви Европейската комисия.

"Те ще насърчат иновацията и отличните резултати, ще повишат мобилността на студентите и преподавателите и ще улеснят изучаването на езици. Това би трябвало да подобри конкурентоспособността в европейското висше образование", добавя ЕК.

Целта е до 2024 година да съществуват около 20  университета.

Мрежите може да се създават по различни признаци - географски, академичен (високи резултати в дадена дисциплина) или тематичен (енергетика, борба с глобалното затопляне и т.н.).

В една мрежа трябва да участват най-малко три държави и три до шест висши учебни заведения, съобщава БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама