Журналисти отразяват закриването на полигона за ядрени опити в Северна Корея

10:00, 23 май 18 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко десетки журналисти от Китай, Русия, САЩ и Великобритания пристигнаха в Северна Корея, за да отразят закриването на полигона за ядрени опити в страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Събитието ще продължи от сряда до петък.

В страната не бяха допуснати южнокорейски репортери, които първоначално трябваше да участват, заради съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.  

Северна Корея обяви миналия месец, че ще разруши полигона Пунгери, в североизточната част на страната. Това ще стане чрез взривяване на тунелите за достъп до обекта. Тази новина бе приветствана от Вашингтон и от Сеул.

В Пунгери бяха извършени всичките шест севернокорейски ядрени опита. Последният, най-мощният, бе извършен миналия септември и е бил изпитание на водородна бомба.

Според анализатори церемонията по разрушаването на обекта ще бъде повод да се разбере повече за това какво мислят севернокорейските лидери за предстоящата среща на върха между Ким Чен Ун и Тръмп.

Миналата седмица Севера внезапно заплаши, че среща може и да няма и дори анулира предвидени разговори с Юга, обвинявайки Вашингтон, че иска да го притисне и да го принуди да се откаже едностранно от ядрения си арсенал. Дори Тръмп спомена за възможност за отлагане на срещата. "Възможно е да не стане за 12-ти юни", каза той в Овалния кабинет на Белия дом редом до южнокорейския президент Мун Дже-ин. "Ако срещата не се състои сега, то тя може да се проведе по-късно", допълни той, споменавайки "определени условия", без да навлиза в детайли.

По повод разрушаването на полигона специалистите са разделени в мнението дали обектът ще стане действително неизползваем. Някой твърдят, че той може би вече е неизползваем, а други, че такъв обект може лесно да бъде задействан отново.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама