Осем идеи за бърза и здравословна закуска

07:45, 24 май 18 / Любопитно 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня, но въпреки това голяма част от нас я пропускат поради една или друга причина. Някои нямат време сутрин, други смятат, че ако не закусват, ще отслабнат, трети пък нямат идея какво да закусят – хем да е бързо, хем да е здравословно, хем да ги засити.

Закуската сутрин ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално протичане на метаболитните процеси и за осъществяване на физическата и умствена дейност. Пълноценната закуска подобрява паметта, вниманието, концентрацията, повишава ефективността на работата, която вършим.

За да бъде по-свежи и енергични през целия ден е важно освен
кога ядем и какво ядем.

Предлагаме ви няколко чудесни идеи за бърза и здравословна закуска:


Сусамов тахан с мед

Класика в жанра – сусамов тахан с мед. Съотношението е хубаво да е 1:1 и. Тази закуска зарежда с енергия за целия ден, внася в организма незаменими аминокиселини, полезни мазнини, укрепва антиоксидантната защита. Действа великолепно на стомашно-чревния тракт.

Може да хапвате тази чудна комбинация направо с лъжицата от буркана – но може да бъде и добавка към препечена филийка. Ако имаме нужда от нещо, което да ни засити за цялата сутрин... Киселото мляко е подходяща закуска, която ще ни зареди с много енергия, защото съдържа до 18 г протеини в 200 г мляко. Освен това една порция ни доставя само 100 калории и 0 г мазнини. Ако го поръсим с малко бадеми и богати на фибри плодове като пресни круши, киселото мляко ще ни засити за дълго.

Яйца

Закуската, която съдържа яйца, увеличава усещането за ситост, намалява количеството храна, приета при следващото хранене, и спомага за поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина. Яйцата са незаменим източник на протеин и винамин D, и лесно се комбинират с други полезни храни като пълнозърнест хляб, спанак, авокадо и домати. Ако не обичате жълтъци, не бързайте да изключвате яйцето като вариант. В такъв случай може да си приготвяте белтъчни омлети.

Кисело мляко

Киселото мляко е полезен, вкусен и хранителен източник на белтъчини, което го прави чудесен избор за закуска. Белтъчините намаляват усещането за глад. Млякото е пълноценна, подходяща за деца и възрастни храна. Можете да добавите към него плодове, мед, ядки, чия, овесени ядки или да си го хапнете чисто.

Ядки

Суровите ядки са полезни и вкусни – а освен това и страхотно допълнение към закуската, защото ядките са засищащи и спомагат за предотвратяването на натрупване на излишни килограми. В редица изследвания е установено, че редовната консумация на ядки може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулинова резистентност и възпалителни процеси. Ядките са и богати на магнезий, калий и полезните мононенаситени мазнини. Хубаво е преди да ги консумирате, да ги накиснете за няколко часа във вода.

Чиа

Семената чия ускоряват метаболизма, снабдяват организма с полезни вещества и помагат за балансиране на теглото. В своята „черупка” те имат гъсто съдържание на хранителни вещества, много малко калории и са пълни с протеини, фибри, антиоксиданти, калций и трудните за набавяне омега-3 киселини.

Ако се чудите как да ги комбинирате – развихрете въображението си. Накиснете ги вечерта в мляко, сок или вода, добавете овесени ядки, подсладете ги с мед и плодове.

Овесени ядки

Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Може да ги смесите с вода, прясно мляко, кисело мляко, соево мляко – хубаво е да ги накиснете още от вечерта, да ги овкусите с мед и канела, да им добавите плодове или ядки.

Пълнозърнест хляб

Между две тънки филийки пълнозърнест хляб можете да сложите парченце нискомаслено сирене, домати и едно нарязано сварено яйце. Така приготвен сандвичът ще ви предостави необходимите хранителни вещества и енергия.

Бананови палачинки

Ако искате да се поглезите през уикенда с вкусна, но същевременно здравославна закуска, предлагаме ви да направите бананови палачинки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама