Пет министерства слагат началото на новия програмен период на еврофинансиране

09:05, 23 май 18 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет министерства слагат началото на новия програмен период по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

В София, в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и държавния секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб, ще бъдат подписани споразумения за четири програми от новия период.

Споразуменията са в областта на културата, сигурността, образованието и правосъдието. В началото на май стартира и програмата към министерството на околната среда и водите. Четирите програми, които стартират днес, са с общ бюджет над 113 милиона и половина евро.

Четирите програми, които стартират на 23 май, са с общ бюджет над 113,5 млн. евро и ще финансират проекти в приоритетните сектори правосъдие, вътрешни работи, култура и местно развитие, намаляване на бедността.

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са членове на единния европейски пазар и имат тясно сътрудничество с ЕС по силата на Споразумението за Европейското икономическо
пространство (ЕИП). Финансовият механизъм на ЕИП (ФМ на ЕИП) и Норвежкият финансов механизъм (НФМ) са инструментите за принос на трите държави за европейската солидарност и сближаване, като допринасят за общата цел за намаляване на социалните и икономически различия между европейските региони. 

Също както и Кохезионния фонд на ЕС, тези финансови механизми предоставят подкрепа на държавите-членки, чийто брутен национален продукт на глава от населението е под 90% от средния за ЕС. Техните приоритети отразяват приоритетите на ЕС за зелена, конкурентоспособна и приобщаваща Европа. 

По линия на двата механизма през програмния период 2014—2021 г. се предоставят 2,8 млрд. евро за проекти, с което се увеличават инвестициите на ЕС в Централна и Южна Европа. България ще има достъп до безвъзмездно финансиране в размер на 210,1 млн евро, разпределени в 10 програми в ключови сектори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама