Сопраното Ина Кънчева учредява стипендия за прохождащи таланти

13:20, 23 май 18 / Култура 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По идея на известната оперна певица Ина Кънчева ще бъде учредена национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Всеки стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. По покана на сопраното Ина Кънчева през 2018 г. младите ще бъдат съветвани, окуражавани и мотивирани от художника Недко Солаков, писателя Георги Господинов, оперната дива Красимира Стоянова, хореографа Галина Борисова и режисьора Явор Гърдев. Менторите вече са се ангажирали с инициативата и са готови да работят с новаците в бъдещи съвместни проекти.

Идеята ще бъде осъществена от фондация „Културни перспективи“, създадена от Кънчева, и КЦМ 2000 ГРУП. Целта на стипендията е да бъде предоставена подкрепа на прохождащи български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техни следващи стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.

Задачата, която фондация „Културни перспективи“ си е поставила, е да открива талантливи млади творци и да подаде ръка на онези от тях, чиито качества на личността, характера и таланта показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти. Екипът се води от идеята да поощрява кандидати, които имат потенциал да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.

„Моята вяра в обединяващата сила на изкуството е синтезирана в този проект. Това не е просто конкурс за стипендия, това е един нов начин на мислене, който ще демонстрира как се случва промяната към устойчиво развитие. Tворчески път без човешка подкрепа, която да даде смисъл в развитието на един артист, би бил белязан с амплитудни колебания, с много усилия в невярна посока и с голяма доза скептицизъм. Смея да твърдя това от позицията на артист, който в различни моменти от творческата си кариера бе подкрепян с много отзивчивост, любов и не на последно място, с финансова помощ“, казва Ина Кънчева.

Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. Сумата, която се отпуска целево за осъществяването му, е 5000 лв. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа, предоставена от партньорите на стипендията.

Кандидатстването за първото издание на конкурса за стипендия „С усилия към звездите“ ще бъде възможно по електронен път в периода от 24 май до 1 септември. Резултатите ще бъдат обявени в Деня на будителите – 1 ноември. Подробна информация, условия за кандидатстване в конкурса, както и формуляр за участие могат да бъдат намерени на адрес www.culturalperspectives.eu.

Проектът се учредява след процес на дълги размишления и констатация колко много талантливи млади българи до 30-годишна възраст се нуждаят от истинска подкрепа и от стимул, за да покажат в едно благородно състезание най-доброто от своя творчески потенциал, обясняват от фондацията. Идеята се е оформила в годините в разговори и размяна на мнения със съмишленици и професионалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама