Хората сa незначителна част от биомасата на Земята

19:00, 24 май 18 / Любопитно 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато се заемат със задачата да претеглят живота на Земята, учените установяват, че милиардите хора на планетата съставляват незначителна част от биомасата й на фона на всички дървета, дъждовни червеи и дори вируси. Липсата на солидна тежест обаче не пречи на човешките същества да се "налагат", съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в списание "Протоколи на Американската академия на науките".

Хората съставляват едва една десетохилядна част от биомасата на Земята, съдейки по "сухото тегло" на въглерода, влизащ в структурата на всички живи организми, пише БТА. 

Първото по рода си преброяване на живота на планетата показва, че нейната същинска "тежка категория" са растенията, съставляващи 80% от глобалната биомаса. Бактериите съставляват приблизително 13% от нея, а гъбите - около 2%.

"Тези числа може и да не са съвсем точни, но дават представата за пропорция", казва ръководителят на изследователския екип Рон Майло от института "Вайцман" в Израел.

Въпреки че съставляват незначителна част от биомасата на Земята, хората оказват огромно влияние върху по-масивните организми. От началото на цивилизацията човешките същества са допринесли общото тегло на растенията да намалее наполовина, а на дивите бозайници - с 85%.

Понастоящем домашният едър рогат добитък и прасетата на планетата тежат повече от всички диви животни, а домашните пилета - от всички диви птици. "Ако искаме да онагледим реалното състояние на животните, ще трябва да използваме вместо детски книжки за слонове и лъвове описанието "крава, още една крава, трета крава и пиле", казва Майло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама