Путин: Очакваме премиера Борисов до няколко дни

14:45, 22 май 18 / Свят 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни". Това бяха част от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския си колега Румен Радев в резиденцията "Бочаров Ручей" в Сочи, съобщи БТА

Руският президент припомни и общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от освобождението на България от турско робство.

Българският държавен глава Румен Радев поздрави руския президент с преизбирането му.

"Целта на моята визита е да възстановим диалога на най-високо ниво. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата", заяви президентът Радев. 

Разговорите между двамата президенти вече започнаха. Те са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни.

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев.

До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията.

От тях става ясно също, че "Росатом" планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на юли 2018 г.

Президентът Румен Радев изрази очакването си да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама