Таско Ерменков се извини за фалшивата тревога с отровена вода в София

14:00, 22 май 18 / Политика 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатът от БСП Таско Ерменков се извини за публикация в личния си профил във Facebook. В събота той написа, че е получил сигнали за замърсяване на водата в София. Депутатите от ГЕРБ не приеха извинението и поискаха Ерменков да си подаде оставката.

„Вече няколко пъти казах, че никога и по никакъв начин не съм целял паника и възбуждането на неосновани страхове в хората. Винаги съм се придържал, че хората трябва да бъдат информирани за неща, свързани с тяхното здраве и живот. Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя болките на хората“, заяви Ерменков, предаде NOVA.

Според него може някои от гражданите да са били изплашени, за което се извинява.

„Колеги, не ми искайте оставката, това не зависи от вас. Когато тези, които са ме избрали, я поискат, ще я дам. Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата ми го поиска“, заяви още Таско Ерменков.

От ГЕРБ обаче не приеха извинението. В декларация управляващите призоваха БСП да поиска оставката на Ерменков като жест, че партията няма общо с тези атаки.

„През последните няколко дни станахме свидетели на фалшива информация, свързана с националната сигурност. Това е провокация. За съжаление се включи депутатът от БСП Таско Ерменков, което превърна тази информация в сериозен проблем и повод за притеснение. Информацията бе свързана с това, че водата в София е отровена, а държавата крие това“, заяви Тома Биков.

„Когато една лъжлива информация се разпространява от фалшиви медии, това може да се нарече „fake news“. Когато народен представител обаче спекулира, това вече граничи с нарушаване на националната сигурност. Водата на София не е отровена и дори е на шесто място по качество в Европа“, допълни Биков.

„Аз не бих казал, че г-н Ерменков е терорист, това ще го реши съдът. БСП е добре да зададе стандарт на говорене и червени линии, които не бива да се пресичат. Стандартът се задава през поемане на отговорност. Не приемаме извинението на БСП, на г-н Ерменков. Надяваме се въпреки вече чутите изявления все пак да преосмислите и той да подаде оставка”, казват от ГЕРБ.

Ерменков беше порицан от парламентарната си група, но няма да бъде изключван от нея, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. 

"Така не се прави. Начинът, по който Таско е представил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", заяви Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама