Германия подготвя документите за екстрадиция на Пучдемон

15:00, 22 май 18 / Свят 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската прокуратура обяви, че подготвя документите за екстрадиция на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Испания, информира Reuters, цитирана от БТА. 

Пучдемон избяга в Брюксел в края на октомври, след като беше произведен референдум за отделяне на Каталуния от Испания и каталунският парламент обяви независимост на областта. На 25-ти март той беше задържан в Германия на път от Финландия за Белгия, след като испански съд издаде европейска заповед за арестуването му по обвинения в подстрекаване към бунт и злоупотреба с обществени средства. В момента Пучдемон е в Германия, където е пуснат на свобода под гаранция от 75 000 евро. 

Германски съд отхвърли искане на прокуратурата за връщане на бившия каталунски лидер в ареста, докато бъде взето решение дали да бъде екстрадиран в Испания. 

Пучдемон беше освободен на 6-ти април, след като съдът каза, че той, изглежда, не може да бъде екстрадиран за бунт. Прокуратурата в германската провинция Шлезвиг-Холщайн обаче заяви днес, че испанските власти са предоставили нова информация, която предполага, че това е възможно, и поиска Пучдемон да бъде отново арестуван. Искането беше отхвърлено от съда.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама