Руколата - салата и лекарство

16:00, 27 май 18 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Руколата е една от най-модерните салати в последно време, много градинари успяват вече да я отглеждат в дворовете си и с удоволствие похапват от нея. Руколата обаче не е просто интересен конкурент на марулята, а истински склад за здраве.  В това растение са скрити невероятни ползи. Всичките му части съдържат алкалоиди, флавоноиди и гликозиди, благодарение, на които се укрепват стените на кръвоносните съдове, предотвратявайки синини и кръвоизливи. Растението има отхрачващо и диуретично действие, повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Рулата се счита за антискорбутно и противоязвено растение, което успешно се бори с патогени и бактерии. Тя съдържа много влакна, които създават усещане за ситост. Потреблението на рукола е полезно при диабет, помага за намаляване на телесното тегло, удължава младостта и извежда от организма токсините. Листата на руколата се прилагат външно, за да се отървете от стари мазоли. Всички части на растението се използват като тонизиращо средство. Отвара от семената се препоръчва за лечение на венозни заболявания и повишено кръвно налягане. Със смлените семена се третират абсцеси.
В народната медицина отварата от рукола се използва за стимулиране на апетита и за подобряване работата на стомашно-чревния тракт. Тази течност подобрява метаболизма, увеличава имунитета, намалява натрупването на сол, укрепва нервната система и помага да издържа на стрес. Корените на руколата имат силен антибактериален ефект. Сокът от рукола смесен с морковен сок, почиства тялото, възстановява тонуса и се използва външно за лечение на хематоми. Маслото от рукола укрепва структурата на косата и предотвратява косопада, пише Агрозона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама