Превърнаха екстракт от зелен чай в противораково лекарство

17:30, 22 май 18 / Любопитно 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета в Суонзи, Великобритания, създадоха наночастици, които могат да унищожат всички ракови белодробни клетки в човешкия организъм, съобщи "Лайф", цитирано от БТА.

За целта бил използван екстракт от зелен чай. "Планираме да проверим дали е възможно квантови точки да се използват за "фотографско изображение" на ракови клетки", заяви Судхагар Питчаймуту от екипа."Надяваме се да разберем как квантовите точки се събират и проникват в тях", допълни още той.

Вниманието на учените било привлечено от факта, че много микроби и растителни клетки могат да синтезират природни наночастици. Квантови точки били събрани с помощта на екстракти от клетки от организми. След това учените проверили получените резултати върху колонии от бактерии и ракови клетки.

В рамките на експериментите се изяснило, че екстрактът от зелен чай може да бъде използван за събиране на неголеми наночастици. Т.нар. наноточки имат особена структура и могат да поглъщат светлината и да генерират нови видове електромагнитни вълни. Създадените от британските учени "точки" унищожили до 80 на сто от раковите белодробни клетки. Учените отбелязват, че заключенията им могат да открият пътища за използване на зеления чай за производство на противоракови лекарства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама