Захариева в Буенос Айрес: ЕС е най-големият донор на ООН

09:50, 22 май 18 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства, международната общност трябва да разполага с ефикасна многостранна система, основана на универсалните ценности. Ако международните организации не преоткрият своята роля в този процес, други ще запълнят вакуума.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в срещата на външните министри от Г-20.

Захариева ръководи делегацията на Европейския съюз на форума, който се организира от аржентинското председателство на Г-20 в двореца “Сан Мартин” в Буенос Айрес.

На срещата присъстват още първите дипломати на Германия (Хайко Маас), на Китай (Ван И), на Япония (Таро Коно), на Австралия (Джули Бишъп), на Обединеното кралство (Борис Джонсън), на Южна Африка (Линдиве Сисулу), на Саудитска Арабия (Адел ал Джубейр), на Индонезия (Ретно Марсуди), на Италия (Анджелино Алфано), на Чили (Роберто Ампуеро), на Нидерландия (Стеф Блок), на Испания (Алфонсо Дастис), на Сингапур (Вивиан Балакришнан), на Сенегал (Сидики Каба), на Руанда (Луис Мушикиуабо) и на Ямайка (Камина Джонсън Смит).

“Освен политическата подкрепа, която предоставяме на ООН, ЕС и неговите страни-членки са най-големият финансов донор в системата на ООН - ние внасяме 30,38% от бюджета на организацията и 33,17% от средствата за омиротворителни мисии. Държавите-членки на ЕС предоставят и близо половината от средствата за различните програми и фондове на ООН”, припомни Захариева пред колегите си. Тя изтъкна, че ЕС приема Г-20 като положителен пример, който насърчава в пълна сила мултилатеризма в международните отношения.  Тя призова организацията на най-мощните икономики в света да отстоява търговски отношения, базирани на стриктните правила и практики в рамките на Световната търговска организация и да потвърди решителността, с която се противопоставя на протекционизма и нелоялните търговски практики.

 

Приоритет на ЕС е запазването на системата за решаване на спорове в рамките на Световната търговска организация, подобряване на киберсигурността във финансовия сектор и насърчаване на хибридното финансиране на инфраструктурни проекти. Само по Европейския план за стратегически инвестиции (ЕПСИ) вече са осигурени 284 милиарда евро от 2015 година от различни публични и частни източници.

“Подкрепяме  ЕПСИ с неговите три аспекта - финансиране, подготвяне на проекти и структурни реформи. Тове ще подпомогне намаляване на пропастта в състоянието на инфраструктурата в различните страни”, изтъкна Захариева. Тя добави, че Г-20 трябва да интегрира в политиките си целите за устойчиво развитие на ООН.

Захариева изтъкна и колко е важно да се обърне внимание на промените в пазара на труда, като се осигурят политика за гарантиране на качествени работни места.

По време на дискусията външните министри отделиха внимание и на реформата в ООН, инициирана от генералния секретар Антонио Гутериш, фокусирана върху поддържането на мира, подкрепа за устойчивото развитие и преструктуриране на вътрешната организация.  ЕС подкрепя идеите на генералния секретар особено предложенията за децентрализиране на вземането на решения.

Групата на двайсетте – Г-20, е учредена през 1999 г. като формат за среща на финансовите министри и управителите на централните банки. Тя включва 19-те страни с най-големите  икономики в света - Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и Европейския съюз.

Членовете на Групата заедно представляват 85% от световния брутен национален продукт, генерират 75% от международната търговия и съставляват две трети от световното население.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама