Тръмп подписа указ със санкции срещу Венецуела след президентските избори там

08:30, 22 май 18 / Свят 25 917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ със санкции срещу Венецуела и призова за нови избори.

Ограничават се възможностите на правителството в Каракас да продава държавни активи и се забранява на операции с венецуелския държавен дълг на територията на САЩ.

"Няма да стоим безучастно, докато активите на Венецуела се разхищават от този корумпиран режим и се продават на безценица", каза представител на администрацията във Вашингтон. Според източникът, цитиран от Ройтерс, подписаният указ затваря още една възможност за корупция, използвана от управляващите във Венецуел и лишава длъжностните лица в страната от способността да занижават оценки и да разпродават държавни активи срещу подкупи.

Решението на Вашингтон идва след вчерашните президентски избори във Венецуела, при които Николас Мадуро бе преизбран за нов шестгодишен мандат. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ги определи като фарс и ги нарече "нито свободни, нито честни". Голяма част от международната общност критикува и не признава вота. 

Венецуела определи като "незаконни мерки" новите санкции на Вашингтон. "Санкциите са лудост, варварство и в абсолютно противоречие с международното право", заяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаса в изявление. 

САЩ не са единствените, които налагат ограничения. Правителството на Канада реши да намали всякакво сътрудничество с южноамериканската страна. Мексико също свежда до минимум сътрудничеството си с Венецуела. Спират се и визитите на високо равнище. Отправя се предупреждение към финансовия и банков сектор за риска да извършват операции с правителството на Каракас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама