Путин приема българския президент в резиденцията си в Сочи "Бочаров Ручей"

07:50, 22 май 18 / Свят 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин ще се срещнат днес в 13 часа в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи. Срещата на Румен Радев с Владимир Путин е след близо 10-годишна пауза в отношенията на такова ниво.

Румен Радев определи визитата си в Русия като пробив в двустранните отношения. Президентите ще обсъдят развитието на двустранните връзки в икономиката, енергетиката, образованието и културата.

След срещата с Дмитрий Медведев Румен Радев призова да се работи за преки доставки на газ от Русия за България през Черно море. Заяви, че и бъдещо възстановяване на АЕЦ "Белене" не може да мине без руско участие. Тези теми вероятно също ще присъстват в днешните разговори.

Очаква се да стане ясно дали и кога Владимир Путин ще посети нашата страна в отговор на поканата на президента Румен Радев. Държавният глава заяви в интервю за в. "Коммерсант", че възнамерява да отправи подона покана.

"Имахме принципна договореност с президента на Руската федерация за посещението му в България през 2018 г., когато отбелязваме заедно 140 години от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се, не можеше да определи конкретна дата. В Сочи аз ще подновя поканата си", отбелязва българският президент.

Радев изразява увереност в интервюто, че "такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество".

“Бoчаров Ручей“ е легендарно място за руската държава. Мястото е известносъс своите държавни вили. След разпадането на Съветския съюз "Бочаров Ручей" придобива статут на официална резиденция на президента на Русия и става единствената руска правителствена вила на Черно море. В тази резиденция Владимир Путин е приемал Джордж Буш, Ангела Меркел, Реджеп Ердоган и много други държавници, политици и високопоставени личности, припомня БНР.

В самата резиденция са се случвали и някои любопитни събития, като например, на срещата на върха Русия-АСЕАН делегацията на Тайланд успяла да се загуби, домашният любимец на Путин - лабрадорът Кони, успя да изплаши Ангела Меркел, Джордж Буш-младши пък видял солистките на Кубанския казашки хор недооблечени, докато приготвяли костюмите си. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама