Предлагат пластмасовите чаши в детските градини да се заменят с метални

17:00, 21 май 18 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да се заменят пластмасовите чаши за еднократна употреба в детските градини с метални. Това предлагат от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. В проекта вече са се включили 8 детски заведения в страната, предава БНТ.

Ползването на иноксови чаши ще спомогне за опазване на околната среда, а освен това ще предпази здравето на децата, твърдят от обществения център. “Ако на един млад човек още от ранна детска възраст му създадеш навик, че пие и хвърля, как после като голям ще му обясняваме, че трябва да опазва околната среда, като ползва чаши за постоянна употреба?”, пита Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Родители обаче се притесняват, че с иноксовите чаши е възможно да падне нивото на хигиената в градините, защото няма да има кой да мие съдовете след всяко пиене. “Все пак в детските градини има стерилизатори, така че чашите след употреба могат да се стерилизират. Дали след всяко пиене или веднъж на ден. Ние предлагаме тези чаши да са брандирани със знаци, така че детето да си я разпознава”, обяснява Илиев.

Според него, хората започват да осъзнават проблема с вредата от ежедневната употреба на пластмасови чаши и прибори в бита. “Излязоха данни за това, че пластмасите съдържат канцерогенни вещества, които влияят на здравето... Разнасят се из цялата планета, така че е трудно да опазим някое място чисто, ако продължаваме по този начин”, допълва той.

Иноксовите чаши не носят вреда за здравето на човека, нито за природата. От Обществения център във Варна са внесли предложенията си за замяна на чашите в детските градини в здравното и в еко министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама