Министър Ананиев ще участва в 71-та сесия на Световната здравна асамблея

10:30, 21 май 18 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българска делегация, водена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще вземе участие в 71-та сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която се провежда в периода 21-26 май в Женева, Швейцария.

Фокус на дискусиите в пленарната зала на Световната здравна асамблея тази година ще бъде темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“. Министър Ананиев ще направи изказване от името на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, като акцент ще бъде поставен върху универсалното здравно покритие като споделена цел на държавите-членки на Световната здравна организация (СЗО) в стремежа им никой да не бъде оставен на заден план и да се осигури равен достъп на всички до интегрирани висококачествени здравни услуги.

Сред темите за разглеждане от дневния ред за Асамблеята се открояват и мобилното здравеопазване, укрепването на механизма за интегрирани здравни услуги, ориентирани към хората, глобалната стратегия и план за действие относно застаряването и здравето, глобалният недостиг и достъп до лекарства и ваксини, майчино, кърмаческо и детско хранене.

Дискусиите ще обхванат основни теми от петте категории на общественото здраве, включени в Програмния бюджет на СЗО 2018 – 2019 г.: заразни болести, незаразни болести, промоция на здраве през целия жизнен цикъл, здравни системи, подготовка, наблюдение и отговор.

Фокус ще бъдат и стратегическите приоритети на СЗО по пътя на трансформацията ѝ чрез разумни инвестиции в най-неотложните здравни предизвикателства.

 


 


 


 


 


 

 

 


 


 


 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама