Зрелостниците се потят на ''Вяра'' от Вапцаров (ОБНОВЕНА)

07:30, 21 май 18 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, както всяка година, беше генерирана в 5 сутринта в Министерството на образованието. От над 11 милиона възможности беше изтеглен изпитният вариант.

Зрелостниците ще пишат тема по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Стихотворението е част от стихосбирката "Моторни песни" и е сред последните изучавани произведения в програмата за 12 клас.

Над 55 000 дванайсетокласници ще покажат знанията си днес. Те трябва да се явят в училищата, в които са разпределени, в 7:30 ч., като задължително носят черно пишещ химикал, документ за самоличност и служебната си бележка за допускане до изпит. 10 100 квестори ще следят за реда в 4 276 учебни стаи. Видеонаблюдение ще има в 515 от училищата, информира БНТ.

Промяна в изпитната програма няма, но за втора година матурата по български език и литература е разделена на три модула, за да не се получава информация отвън.

Първият модул е един час и е от 30 въпроса със затворени отговори, вторият също е един час и е от 10 въпроса с отворени отговори. Докато работи по тях, ученикът не може да излиза от залата, но може да излезе между модулите. Третият модул е от два часа, като се пише интепретативно съчинение или есе. Тук може да се излиза от стаята час и половина след началото на модула, защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона. 

Днес се провежда и Националното външно оценяване по български език, което е и вход за гимназиите след 7 клас, който започва в 10 ч. Учениците трябва да дойдат в училищата, в които учат в 9,30 ч., като носят служебните си бележки, документ за самоличност и синьо пишещ химикал. Изпитът е от два модула - тест от един час и преразказ от час и половина.

"Всяко неправомерно действие по време на изпита, което е свързано с преписване, подсказване, неправомерни действия, е основание за анулиране на работата. От друга страна, имаме абсолютното задължение да се спазват изискванията за анонимност на работата", обясни Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Затова учениците не трябва да поставят знаци върху изпитните работи.

За втора година най-високият бал ще бъде не 36, а 500 точки. Всички ученици трябва да влязат в гимназия, защото кандидатстване след 8-ми клас няма. Тази година има близо 2500 паралелки в страната, като професионалните са с 5% повече от профилираните.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама