Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония

11:36, 20 май 18 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките опозиционни парти единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името „Република Илинденска Македония“ като компромисно решение за разрешение на дългогодишния спор.

Както премиерът Алексис Ципрас, политически лидери, така и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, единодушно израсиха опасенич, че предложеното име не е логично, тъй като предполага териториални претенции към Гърция. Всички опозиционни партии в Гърция отхвърлиха предложението за „Илинденска Македония”, заявявайки, че „укрепва иредентизма”.
Позоваването на въстанието на Илинден в името на бивша югославска република Македония "потвърждава и укрепва ирдентизма на Скопие. Неприемливо е дори да се обсъжда предложението ", се казва в изявление.

Атина се противопоставя на името на Македония, защото има своя собствена северна провинция, наречена Македония, и се опасява, че това може да означава териториални амбиции.

Спорът възпрепятства амбициите на Македония да се присъедини както към Европейския съюз, така и към НАТО.

От своя страна Ципрас и Павлопулос заявиха, че са на решаващ етап от това спора да бъде разрешен.

Илинден е македонски град, известен с въстанието от 1903-та година срещу турски окупатори и с въстанието през 1944-та година срещу нацистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама