САЩ и Китай се договориха-няма да има търговска война

11:13, 20 май 18 / Свят 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ и Китай се договориха за постигане на баланс в търговията помежду им, спор, който заплашваше да прерастне в търговска война, предаде „Ню Йорк таймс“, като се позовава на изявление, разпространено от Белия дом.

Китай ще увеличи закупуването на американски стоки и услуги, за да намали търговския дисбаланс със САЩ, а колко ще се намали, остава да се види. Служителите на администрацията на Тръмп заявиха по време на преговорите тази седмица, че е прието предложението на Китай за намаляване на съществуващия търговски дефицит между двете страни с 200 милиарда долара.

САЩ ще увеличат значително износа си на земеделски продукти и енергоносители. Китай от своя страна поема ангажимента да промени законодателството си в сферата на защита на интелектуалната собственост и в конкуренцията. Очаква се американски официални представители да се срещнат в Китай със свои колеги, за да направят подробности за споразумението си.


Администрацията на Тръмп се противопостави на Китай, откакто президентът влезе в длъжност, а Съединените щати направиха редица мерки, насочени към търговията, включително застрашаващи тарифите за китайски продукти и ограничения върху китайските инвестиции, които се осъществяват в щатите. Сред твърденията, които САЩ са направили, е, че Пекин несправедливо е откраднал интелектуална собственост, особено след като Китай напредва в разработването на следващото поколение безжични технологии, известни като 5G.

Вицепремиерът на Китай определи постигнатото споразумение като „много продуктивно“ и отбеляза, че е спряна търговската война между двете страни. Договорено е и отмяната на въведените в двете страни допълнителни мита, въведени през март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама