Кои са най-полезните сурови плодове и зеленчуци?

18:00, 20 май 18 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Новозеландски учени са установиха, че суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик.
 
Яденето на сурови зеленчуци и плодове може да предотврати появата на депресия, защото те съдържат важни хранителни вещества. Хората, които наблягат на такива храни, са с по-добро настроение и са по-доволни от живота.


Здравните кампании обикновено се съсредоточават върху количеството на подовете и зеленчуците в менюто, например пет порции дневно. Учените от университета на Отаго обаче разгледаха как се отразява начинът, по който те са приготвени, върху психичното здраве.


Спанакът и морковите например са вкусни и готвени, и сурови. За психичното здраве те са по-полезни необработени, защото иначе намаляват полезните им съставки.
Най-полезни за здравето са суровите моркови, банани, ябълки, зелени листни зеленчуци, грейпфрутът, марулята, цитрусите, горските плодове, краставиците и кивито.


Участниците в изследването са били на 18 до 25 години - възрастовата група, която яде най-малко плодове и зеленчуци. Учените оценили не само начина им на хранене и психичното им състояние, но и фактори които влияят върху него, като сън, движение, хронични болести.


Резултатите показват, че хората, които ядат повече сурови зеленчуци и плодове, са с по-малко симптоми за психични заболявания, например депресия. Те са и с по-високи нива са психологическо благополучие, признаци за което са доброто настроение и задоволството от живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама