Космическа храна пуснаха за продажба учените от ССА

17:00, 20 май 18 25 657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През седмицата, в Деня на отворените врати се включиха шест института на Селскостопанска академия, които представиха своята дейност. Това са институтите по аграрна икономика, по декоративни растения, по почвознание, агротехнологии и защита на растенията, по криобиология и хранителни технологии, по животновъдни науки и Агробиоинститут. Вече втора година в рамките на Деня на отворените врати се провежда семинар за млади учени, където те представят темите, върху които работят и могат да обсъдят различни въпроси с колеги от шестте института.

Храни за космонавти можеха да си купят  любителите на силните усещания от щанда на Института по криобиология и хранителни технологии. Ръководител представи лиофилизираните храни и посочи, че всеки, който иска, може да си купи пъпеш, банан, киви за около 5 лв. или супа по специалната технология до 10 лв. Продуктите, приготвени по тази технология са били част от менюто на космонавтите през 80–те години.

В следващите 2 години учените в Института по аграрна икономика ще работят по темата за повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и разработването на иновационни модели в тази насока. Проектът е финансиран от фонд „Научни изследвания. „Нашата амбиция заедно с колегите от Аграрния университет в Пловдив и Нов български университет е да намерим практически решения за повишаване конкурентоспособността на българските земеделски стопанства.“, обясни за „Агрозона“ проф. Васил Николов, председател на ССА. Ръководител на проекта е проф. д-р Нина Котева.

Голямо разнообразие от мушката, едногодишните тагетис и пламък, бегонии представи Институтът по декоративни растения. Саксиите с каскадна винка първи изчезнаха от щанда на института, разпродадени на любителите на цветя. „За 10 години сме създали 19 сорта цветя.“, каза директорът на института проф. Бистра Атанасова. За съжаление липсват млади хора с интерес към аграрната наука и основната причина е заплащането, допълни тя.

От самото създаване на Глобалното партньорство за почвите, което е инициатива на Международната организация по прехраната (FAO), България участва в него, каза проф. д-р Светла Русева, директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията. Всяка година през юни представители на глобалното партньорство от цял свят се събират, за да направят оценка на работата по опазването на почвите и хармонизиране на методите за изследване и оценка на почвите. Обсъждат се възможностите за популяризиране на необходимостта от опазване на почвите. Световният ден на почвите се провежда в София през декември. Институтът е част от мрежата на Европейското почвено бюро.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама