Градушките не са нанесли щети върху черешите

08:00, 20 май 18 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Градушките не са нанесли щети върху черешите, очакванията са за добра реколта. Разбира се, това зависи и от времето през следващите дни. Изкупните цени на черешите за преработка ще са между 0.80  и 1.20 лв. Това обясни председателят на овощарско сдружение „Българска праскова“ Коста Петров, пише dariknews.bg. Сливите пък се очаква да се изкупуват за директна консумация на цени от 50-60 ст, а тези за преработка – 30 ст. Изкупуването на череши в Кюстендилско започва на 24 май.


Все още на дневен ред остава проблемът на овощарите, а именно отказа от застрахователи да  сключват полици за земеделската продукция. Застраховка може да се направи само след края на сланите, които могат да убият цветовете. В противен случай не се изплащат коректно щетите. Според Коста Петров, може да вземем пример от Италия. Там страната осигурява дългосрочни държавни кредити за поставяне на мрежи против градушки.
Овощарите ще искат подобни мерки да залегнат в следващия програмен период и да бъдат приложени в районите, които традиционно са засегнати от градушките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама