Лондон иска да остане в европейския митнически съюз и след 2021 г.

19:30, 17 май 18 / Свят 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания ще съобщи на европейските власти в Брюксел, че е готова да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021 година, тъй като британските министрите остават в задънена улица относно бъдещата сделка с единния блок, пише вестник „Дейли Телеграф“.

Топ министрите от кабинета на премира Тереза Май, които участват в изготвяне на стратегията за Брекзит, са се съгласи тази седмица на новият план, целящ да се избегне т.нар. "твърда" граница между Република Ирландия (която е част от ЕС) и Северна Ирландия (част от Обединеното кралство), след като по-рано те отхвърлиха предложенията на ЕС, съобщава британското издание, цитирано от агенция Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март следващата година като вече си осигури преходен период, през която да запази търговските взаимоотношения с единния блок без промяна до края на 2020 година, но само ако страната успее да постигне окончателна сделка по въпроса за Брекзит в рамките на следващите няколко месеца.

Преди време премиерът Тереза ​​Май каза, че Великобритания ще остане в митническия съюз на ЕС, който ще позволи на страната да осъществи търговски сделки по целия свят. Но нейният кабинет е разделен по въпроса дали бъдеща митническа система на Лондон трябва да остане обвързана с тази на Европейския съюз.

Според информация на „Телеграф“, на среща във вторник топ министрите на Тереза Мей са се съгласили, че Великобритания трябва да се опита да остане съгласувана с европейския митнически съюз, ако технологията, необходима за опериране на границите съгласно едно от предложенията на правителството, не бъде готова до 2021 година. Длъжностни лица предупредиха, че подобна технология няма да бъде факт поне до 2023-а година, съобщава британското издание.

Трябва да се има предвид, че в понеделник главният преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние предупреди, че от март насам не е постигнат значителен напредък в разговорите за Брекзит. Същевременно Тереза Мей иска да изясни плановете си преди срещата на лидерите на ЕС през юни и да сключи окончателна сделка за новите отношения на Великобритания с Европейския съюз през октомври - по-малко от шест месеца преди Брекзит, който влиза официално в сила в края на март догодина.

Въпреки че говорителка на британския премиер отказа да коментира информацията на вестник "Телеграф", паундът реагира позитивно, тъй като оставането в европейския митническия съюз би осигурило стабилност за бизнеса в Обединено кралство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама